9 Ekim 2014 Perşembe

Lazanya yapmayı Napolililerden öğrenecek değiliz...

Zamanı gelmişti. Ne zamandır aklıma gelip gelip vazgeçtiğim bir yemek. Bayramın son akşamı son noktayı koydum. Unutuşum ne kadar uzun sürdüğünü :)

İtiraf etmeliyim keyifle yemek yapmayalı çok uzun zaman oldu. (Yalan : aslında daha 2 gün önce Ferran'dan bir tarif yaptım :) ) Yaptığın takdir görmeyince hevesin de kaçıyor tabi. Oysa yemek kursuna gitmiştim bir heves. Mutfaktayız'da Eray ve Michelangelo ile çok keyifli dersler yaptık. İtalyan menüleri tabii ki, Mico ile keyifle, yarı italyanca yarı Türkçe, şarabımızı da içerek.

Bu şarap eşliğinde yemek yapmak da alışkanlık oldu. Özellikle İtalyan pişiriyorsam "şarap olmadan asla" moduna giriyorum.  Fonda da tatlı bir müzik.

Lazanya serüvenime Selendi Sarnıç Merlot eşlik etti. Merlot tercihim değil normalde, denemek için almıştım, içimi çok keyifliydi. Müzik tercihim de James oldu.Yeni albümleri La Petite Mort dinleyerek başladım çalışmaya. Tam bu noktada Spotify aşkımdan da bahsedelim. Muhteşem bir ürün. Son zamanlarda kullandığım en iyi uygulama.Aklıma gelen ne varsa hemen dinleyebilmek çok keyifli. Arabada da artık sadece Spotify'dan müzik dinler oldum.

Klasik lazanya yaptım, keza  balıklı olan versiyonunu da daha önce denedim ama sevemedim. Orjinalinde ragu ( biz bunun genelde Bolonez versiyonunu biliyoruz. ragu alla Bolognese), beşamel sos ve parmesan kullanılıyor. İtalya'da farklı bölgelerde farklı sos ve etlerle de ( balık, tavuk, domuz vb) yapılıyor. Ben orjinale sadık kaldım :)

Sos için malzemeler :

  • Kıyma ( 500 gr)
  • Kereviz sapı ( 2 bağ/sap)
  • 4-5 domates
  • Şarap
  • Baharat ( tuz, karabiber, biberiye, tarçın, tercih edilirse zencefil)
  • Havuç ( 1 adet)
  • Soğan (1 adet orta boy)
Öncelikle bir tavaya zeytinyağı koyup, kurutulmuş bütün acı kırmızı biber atıyoruz. Biberi bastırarak pişiriyoruz. Sonra ince ince kıydığımız soğan, havuç ve kereviz sapını ekliyoruz. Üzerine karabiber, tarçın ve biberiye serptikten sonra kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. 
Sebzeler piştikten sonra kıymayı ekliyoruz. Bu sırada harlı ateşe ihtiyaç var. Topaklanmaması için kıymayı ezerek iyice karıştırıyoruz. 2 kaşık da kırmızı şarap ekliyoruz. Ve Kıyma ile sebze kısık ateşte pişiyorlar. Mico'nun tabiri ile aşk yapıyorlar.

Sonra iri doğradığımız kabuksuz domateslerimizi ekliyoruz, tuz serpiyoruz. Kıyma ve domates suyunu bırakana kadar harlı ateşte (1-2 dk), sonra da kısık ateşte pişiyor (20-25 dk).

Muhteşem bir sos haline geliyor.. Kokusu da tadı da enfes. 

Sos pişerken bir taraftan da beşamel sos yapmak gerekiyor tabi. Buna tarif yazmıyorum, bilmeyen yoktur. Kritik noktası her bir kaşık una karşılık bir bardak süt kullanmak. Ve tabii ki de zeytinyağı kullanmamak.  Beşamel sosu bol yapmak iyi olur ben biraz cimri davrandım, pişmanım..

Bu iki sos hazır olduktan sonrası lego yapmak gibi. Kabımızın tabanı ve kenarlarını beşamel sosa buluyoruz. Kaynar suda 1.5-2 dk bekletip yumuşattığımız lazanyaları diziyoruz. İlk katta az ragu koyuyoruz, üzerine parmesan serpiyor ve beşamel sos ile kaplıyoruz. İkinci kat lazanya sonrası bu defa bol miktarda ragu kullanıyoruz, yine parmesan serpip beşamel sosu ile kaplıyoruz. Üçüncü katta da bol ragu olacak. Sonra üzerini bol beşamel sosu ile kapatıyoruz. Ve üzerini bol miktarda parmesan ile kaplıyoruz. Hile yapıp eski kaşar da ekleyebilirsiniz. Ben Parmesan kullandım sadece. 
 


Ta tammmm.. Fırına hazır. 25 dk fırında 180-200 derecede pişiyor. Son 3 dk ızgara ayarına getiriyoruz ki üzeri kızarsın biraz.

Kokusu beni benden aldı, tadını anlatmaya kelimeler yetmez.. Leziiiiizzzz.....
Çok mutlu bir mutfak serüveni oldu benim için. Michelangelo'nun kulaklarını da çınlatttım.. 




Bayramın son akşamında kızımla neşeli bir sofrada keyifle yemeğimizi yedik. En büyük takdir de bu harika minik hanımdan geldi. "Eline sağlık anniş, harika olmuş".

Yemeği yaparken James dinlemiştim ama sofrada bize  kızımın çok sevdiği Jason Mraz eşlik etti.


O zaman bu da James'dan gelsin. Walk like you...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder