28 Nisan 2014 Pazartesi

Bir Cumartesi akşamı: Zeynep'le 'Kalpten Tarifler'


Rakılarımız yemeklerimiz aksadı. Görüşmelerimizin düzeni karıştı. Biri beddua mı etti, gözü mü değdi bilmem ama ilişkimiz WhatsApp'a hapsoldu.. Ne çok dertlendim ne dramatik yazdım.. Hepi topu 1 haftadır görüşmedik oysa.

Zeynep ile yine bir cumartesi günü buluşma hevesindeydik. Bu sefer öğleden sonra başlayan ve mutfak maceraları içeren bir format oldu, iyi de oldu hani. Zaten arkadaşının hediye ettiği kitaptan tarif deneyesi varmış, benim de canıma minnet. Tam böyle bir işin ortasına düşmüşüm, körün istediği bir göz..

Kitabı evirip çevirip içinden 2 tarif seçiverdik. Bir koşu Migros'a gidip eksikleri de tamamladık. Öyle mi yapsak böyle mi yapsak diye düşündük taşındık. Ve giriştik işe. İşte bu yazımızda bu cumartesi keyifle yapıp daha da büyük keyifle yediklerimizi anlatmak düştü başa.

Menü'den 3 tarif anlatırız burada -Üçü de çok pratik ama çok da lezzetli- : Bademli Somon, Kuşkonmazlı Enginar salatası ve Patates. Bu patates dediğime bir isim lazım, böyle olmadı.

 Somon zaten sevdiğimiz bir lezzet. Hem pratik hem de omega açısından zengin olması sebebi ile oldukça faydalı. Bir dönem çok tüketmiştik Mira yesin diye.  İki tür somon pişirdik. Biri bildiğimiz klasik üzerinede defne yaprağı ve limon dilimi ile fırına verilen. Diğer ise Kaplten Tarifler kitabından. Somonu yağlı kağıda yatırıyorsunuz, standart yağlama operasyonunu uyguluyorsunuz. Sonrasında üzerini silme file badem ile kaplıyorsunuz. Bizim aklımızda bir 'bu bademler yanmaz mı?' sorusu vardı, itiraf ediyorum. Ama yanmadı. Leziz oldu. Hem görüntüsü çok başarılı hatta harika hem de bademin tadını da alıyorsunuz ve oldukça da keyif katıyor somona. 10 puan 10 puan.


Diğer tarifi de heyecanla yaptık. Kuşkonmazlı enginar salatası. Maalesef Migros'daki taze kuşkonmazlar çok kötüydü, içleri geçmiş. Nerede Macrocenter'in diri kuşkonmazları? O sebeple konserve beyaz kuşkonmaz kullandık. Ancak bence bu salata taze kuşkonmaz ile yapılmalı, tadı çok değişir.  Yalnız heyecandan fotograf çekmeyi unuttum ben, çok motiveydik.
Malzemeler: 4-5 adet enginar, bir konserve kutusu kadar kuşkonmaz(bir bağ), bir demet dereotu (biz daha az kullandık), bir bardak kadar kornişon turşu (gözünüz doyana kadar), 3 tatlı kaşığı kapari ve 4-5 kaşık mayonez.
Enginarları biraz yumuşayana kadar kaynattık, biraz diri bıraktık. Salatada fresh olması iyi olur dedik. Bir de kolayca püre olabilen bir sebze o sebeple çok da yumuşak olmamalı diye düşündük. Biz kaynama suyuna yarım da limon sıktık.  Diğer tarafta kornişon turşu, ve dereotunu rondodan geçirdik, bu karışımı bir kaseye alıp üzerine kapari ve mayonez ekledik. En son da bu karışıma 1-2 cm'lik parçalar haline getirdiğimiz kuşkonmazlar ile yine iri parçalar halinde dilimlediğimiz enginarları ekledik.  İşlem tamam!

Muhteşem birşey. Rakı yanına da iyi yakışır kanaatindeyiz. Yalnız yanlışlıkla acılı kornişon almayaydık iyiydi.

Son olarak da balığın yanına br patates yapsak dedik. Vok tavada sotelemeye karar verdik. Çabuk pişsinler diye önden biraz haşladık. Burada da kıvam önemli, tavada çevirirken dağılmamalı. Tavada önce arpacık soğanları renkleri değişene kadar soteledik, ardından iri doğradığımız patatesleri ekledik, bir tutam da tuz. Yüksek ateşte kendilerini kaynaştırdıktan sonra kısık ateste pişirdik. En son ise harlı ateşte çevirerek kızarmalarını sağladık. Çok leziz oldu.
Unutmadan, pişmeye yakın sarımsak ve de tabii ki bir tutam da biberiye eklediğimizi söyleyelim.
Sonra hepsini afiyetle yedik.  Süper keyifli bir cumartesi oldu..Elimize sağlık..



1 yorum:

  1. Merhaba
    Ne güzel bir günmüş bu! Fotoğraflar ve anlatımdaki akıcılığın için seni tebrik ediyorum. Ağzım sulandı.
    Bu salatayı mutlaka deneyeceğim.
    Eline sağlık.

    YanıtlaSil