13 Nisan 2014 Pazar

Ten's 'e 10 puan veriyoruz


Geçen seyahatimde vakit olup da gidememiştim Ten's 'e, bu sefer kaçmadı elbet. Yazmıştım galiba. Chef Jordi Cruz 'un mekanı. Yakışıklı olduğun kadar beceriklisin de demek istiyorum kendisine. Çok genç yaşta Michelin star dünyasına dahil olmuş bir şef.

Ten's Born'da. Born'da pek çok restorant, bar var gidip keyifle takılınabilecek. Ben bölgeyi çok seviyorum. Tasarım mağazalardan, alışveriş için pek çok baştan çıkarıcı şey var. La Ramblas veya Passegia de Gracia'da takılmaktan daha keyifli.

Ten's rezervasyonumuz saat 22:00'deydi. İspanya için yemek vakti, benim için uyku. Bu memlekete gelince buranın kurallarına boyun eğiyorum sorgusuz.

Mekan oldukça yalın, müzik belli belirsiz, sakin ve keyifli. Gereksiz hiçbir ayrıntı yok. O sebeple hiç yormuyor.
Yediklerimin isimlerini de menüdeki hali ile yazacağım ama biraz uzun uzun yazmışlar. Ben de aynen aktarıyorum.

Yemeğe 'Marennes-oleron's oyster dressed with cucumber ice cream, lemon skin and arbequina olive oil' ile başladık.İstiridyenin tadı muhteşemdi bana Bodrum Orfoz 'u hatırlattı, Çağlar İspanyollar kadar iyi bu konuda. İstiridyeyi bir seferde yedikten sonra ağzınızdaki tadı temizlemek için salatalık dondurması yiyorsunuz. Salatalık dondurması süper olmuştu, süper ferahlatıcı ve ağızda bıraktığı tat da çok keyifli.
İstiridyeden sonra 'bag of deep fried whitebait sprinkled with crushed dried fruit and garlic mixture' geldi. Böyle uzun uzun seksi ismi olduğuna aldanmayalım, bir külahta soslu kızarmış minik balıklar işte. Çerez niyetine yiyorsunuz, çekirdek çitlemek gibi birşey. Önünüze ne kadar koyarlarsa o kadar yersiniz farketmeden. Başarılı ama yemeseydim lezzet eksik de kalmazdı. Ama sunumu çok neşeli, masadaki varlığı hoşuma gitti.
Hemen bu sırada merakla beklediğimiz 'tinned cockles sauteed with green garlic, ginger and leeches' geldi. Midyeler muhteşemdi. Sostaki tatlı çok güzel bir lezzet vermişti midyelere. Hızla tükettik, olsa bir porsiyon daha yerdik.

Ben kaz ciğeri yemeye yeni başlamıştım. Bu menüde de görünce nasıl olduğunu merak ettim. Pate formunda olduğunu düşünerek sipariş verdik. Ekmek üzerine sürüp yiyecektik hesapta. Ama çok daha keyifli bir deneyimle karşılaştık. Şimdiye kadar denediğim en başarılı foie olduğunu itiraf etmeliyim. İsmi de havalı: 'foie-gras with pear, cherry, swet and cardamom ice cream'. Zaten ciğer olunca yanında armut olmasa olmuyor. Armut tadını çok güzel dengeliyor ve hafifletiyor. Bu versiyonda foie biraz krema kıvamındaydı, üzerinde gördüğünüz turuncu kırıntılar ekmek. Kaşığın ucuna biraz kaz ciğeri bir parça armut alıyoruz, ekmek kırıntıları ile beraber ve biraz da dondurma. Hepsi beraber muhteşem şekilde harmanlanıyor ve kaz ciğerinin ağır tadı biraz nötralize oluyor. Çok çok başarılı bir çalışma olmuş. Jordi'nin eline sağlık.

Biz foie ile kendimizden geçmişken 'barbequed chicken wings and shrimp tails with garlic' geldi huzura. Kanatların kemikleri alınmıştı ve süper bir sos ile pişirilmişlerdi. Ayrı ayrı tüketildiğinde yemeğin lezzeti anlaşılmıyor. Yemeklerin tamamını size önerildiği şekilde yediğinizde farklı tat alıyorsunuz. O sebeple çalışkan bir öğrenci gibi söylenene harfiyen uydum. Ve tatlı bir barbekü sosu ile pişirilmiş tavuk kanatları ile sarımsaklı karidesleri birlikte attım ağzıma. Mmmmmmm...Yummyyy.. Leziz... Ama çok fazla geldi sayıca. O sebeple diğerlerine yer kalsın diye hakkımı Luis'e devrettim.

Ahtapot hayranı olmadığımı yazmıştım sebepleri ile. Yerken vicdani muhasebe yaptığım bir canlı. Ama yedim :(. 'Stewed octopus, la Vera paprika, potatoes with arbequina olive oil and beech smoke' vardı sırada. Sunumu enteresan . Tabağın üzeri kubbe gibi bir cam ile kapalı geliyor içi duman dolu. Masaya gelince çevirerek yavaşca açıyorlar, bir tütsü kokusu sarıyor etrafı. Mis gibi. Yerken de tütsülenmiş tat çok keskin olarak hissediliyor. Oldukça başarılı bir ahtapot mezesi olmuş. Denenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Elbette tatlı ile cilalamalıydık keyfimizi. Luis çikolata düşkünü olduğundan 'cholate in textures with coffee, cacao, toffee and liquonice' söyledik. Benim için fazla tatlı olacağından bir de 'carrat buma foam with honey icecream and crisp pine nut' sipariş ettik. Ben tatlı tuzlu karışımını seviyorum, birbirine yakıştırıyorum. Bu tatlı bu açıdan harikaydı, tam bana göre. Altta keçi peyniri köpüğü, üzerinde dondurma. Hem çok hafifti hem de içi bayan bir tatlı olmadı. Çikolatalı olan konusunda objektif olamayacağım, benim için fazla ağır ancak Luis harika olduğunu düşünüyor.
Yemeğe Alvaro Palacios Nita eşlik etti. Priorat bölgesi şaraplarını seviyoruz. Aslında tercihimiz Camins de Priorat olacaktı ancak ellerinde kalmamıştı.
Ve Cortado ile gece biter. Tüm bu tadım 3 saat kadar sürdü. Yavaş yavaş, tadını alarak. Yolunuz Barcelona'ya düşerse, uğramanızı öneriririm.
Devrim
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder